Match summering IK Sirius IBK-Årsta IBK

IK Sirius IBK – Årsta IBK

Ställningskrig i första derbymatchen!

Onsdagens derbymatch bjöd på bra underhållning både från planen och från läktaren. Funktionärerna hade valt att stänga av den östra läktaren för att trycka ihop publiken på den västra. Detta resulterade i att läktaren fylldes sakta men säkert med ett behövligt gästspel av Västra sidan supporters, som i vanliga fall brukar härja på Studenternas. Det hela resulterade i en stämningshöjare, värdig ett derby av detta slag.

Matchen började strävande och om det var derbynerver eller bara dålig fokus är oklart men spelet var stillastående och båda lagen drog ner på tempot. Ju längre perioden fortlöpte så öppnades matchen mer och mer vilket ledde till lägen åt båda hållen. Den som först höll sig framme var Årstas Jakob Dahlén som efter en fin individuell prestation kunde placera in bollen bakom Sirius målvakt Tomas Åhrberg. Efter målet tog Sirius över spelet och i den 13 minuten dribblade gamla Årsta spelaren Freddi Ramsell sig förbi på vänsterkanten och fick yta för att sprätta upp bollen i bortre hörnet. Freddi var även inblandad i det sista som hände i den första perioden då han drog på sig en utvisning som resulterade i straff åt Årsta. Kim Laakso agerade executor men sköt den tyvärr tätt utanför högra stolpen. Efter ett bra powerplay av Årsta med många chanser så slutade till slut första perioden 1-1.

I andra perioden så ökade båda lagen farten och spelet blev bättre och bättre. Målvakterna storspelade dock och andra perioden gick mot sitt slut när Peter Berlin blixtrade till och med både finess och snabbhet, gjorde bort Sirius backen Jesper Johansson för att sedan iskallt lätta upp bollen i bortre krysset.

Årsta klev ut med stort självförtroende inför tredje perioden och visade upp ett snabbt och moget spel. Förstafemman med Rikard Johansson, Anton Fredriksson och Markus Nordlindh spelade stundtals ut det stillastående Sirius, men när målet hängde i luften för Årsta så kvitterade istället Sirius till 2-2 genom Richard Masalin. Årsta fortsatte trumma på och ca minuten senare var det dags igen. Denna gång var det Claes Englund framspelad av Johan Selander, som fick namnet i målprotokollet. Sirius började skapa mer chanser och halvvägs in i perioden fick målkungen Pontus Holmgren bollen av Dan Johansson och utjämnade till 3-3. Matchen stod i detta skede och vägde och båda flyttade upp spelet. Det hela resulterade i att den tidigare så stängda matchbilden totalt var utbytt mot en match där lagen satsade allt i offensiven.
Efter 13 minuter fick till slut Anton Fredriksson en bra träff och placerade bollen lågt i målet, framspelad fint efter läckert spel mellan Markus Nordlindh och Rikard Johansson. Även lagkaptenen Robin Carlsson låg i grund för målet efter en skärande uppspelspassning genom motståndarlaget.

När endast tre minuter återstår åker Årsta och Jakob Dahlén på en märklig utvisning för liggande spel, Sirius visade rutin och Mattias Lundberg, Sirius notoriske målskytt visade målkänsla och kvitterade när matchklockan stod på 18.12. Rikard Johansson hade både en och två chanser att avgöra matchen med två frilägen men hade tyvärr inte marginalerna på sin sida denna gång. Efter en relativt händelselös förlängning slutade seriefinalen till slut 4-4, ett resultat som ger Årsta mersmak inför framtiden.
Ett besviket Årsta som skulle ha haft 3 poäng med sig får nu se fram emot söndagens match där Sundsvall City står för motståndet hemma i Allianshallen. Ett Sundsvall som kommer med en vinst och fyra förluster bör inte vara något problem för ett Årsta som tycks, tack vare David Ahlmark hittat ett effektivt och tryggt spel denna säsong.