måndag 27 oktober 2008

Intervju med Niklas Brattemo och Mazdak Shiasi..

Webredaktionen styrde bilen söderut, närmare bestämt till Växjö och besökte två gamla Årsta spelare som nu mera är bosatta i Smålands djupa skogar. Mazdak Shiasi och Niklas Brattemo har sedan ett och ett halvt år tillbaka bott i Växjö. Niklas studerar här Sports Management samtidigt som han spelar innebandy i division fyra laget Teleborgs IF. Han var däremot med och tränade med Vipers under förra säsongen och har därför kunnat bilda sig en uppfattning om innebandyn här nere på den nivån som känns relevant för denna blogg. Mazdak spelar däremot i den södra herrettans serieledare, Växjö Vipers och är där nere känd som en spelskicklig back som passar bäst i offensiva situationer.

Likt Årsta är Växjö också obesegrade i serien. Ofta pratas det om att den södra serien är så mycket sämre än den norra men vad är egentligen den stora skillnaden?
– I den södra serien spelar de ett rakare spel, avsluten är mycket vassare medan den norra serien innehåller lag som är mer taktiskt lagda och spelar mer disciplinerad innebandy. Utslaget blir att lagen från söder spelar bra i enstaka matcher och att deras spel fungerar under kortare perioder, vilket enligt Niklas är orsaken till att det oftare är lag från södra som kvalar upp till Superligan då matchserien är intensiv och kort. Han påpekar dock att lagen från den södra serien har en tendens att åka ner lika fort som de kom upp, ett kvitto på deras tillkommakortande gällande de taktiska bitarna. Deras spel kanske inte då håller under ett helt seriespel, säger Niklas och tillägger att han håller den norra serien mycket högre om man ska se till vilken serie som egentligen håller högst kvalité.

Mazdak som spelade i Årsta för tre säsonger sen har nu kommit till ett Växjö som oftast förlitar sig på individuella prestationer. Detta kan jämföras med Årsta som mer satsat på kollektivet och att jobba enat i både försvar och anfall.
– Skillnaden mellan lagen är inte så jättestor, vi har tre starka femmor som alla kan avgöra matcher. Sedan har vi också spelare som Filip Kjellsson som likt Zlatan kan vara skillnaden mellan noll och tre poäng i vissa matcher. Men jag menar, så är det i de flesta lagen säger Mazdak och slår ut med armarna.
Både Växjö och Årsta är obesegrade än så länge och inför ett eventuellt framtida kval så är Mazdak lite kluven.
- Jag skulle egentligen inte vilja möta Årsta i ett kval. Ett Årstahjärta har man ju ändå skaffat sig och jag skulle helst av allt vilja piska Sirius i ett kvalspel. Med det sagt vill jag ändå tillägga att jag önskar Årsta all lycka och om det slutar med att vi möter dem i ett kval så kommer jag spela med samma inställning som jag gör i varje match, nämligen att vinna till varje pris.

Både Mazdak och Niklas var med säsongen då Årsta kvalade upp till ettan, vilket var en upplevelse utöver det vanliga.
– Det var en otrolig känsla, vi var ett splittrat lag och det var en skön känsla att vara med att ta upp laget till division ett. Många namnkunniga spelare lämnade laget innan säsongen, men vi värvade rätt rollspelare och det hela blev en bra lösning,Sen hade vi en dåre till kapten som vägrade att förlora. Jag tror de var extra skönt speciellt för just Robin Carlsson och Rikard Johansson som hade fått erbjudanden från andra lag men valde att stanna i Årsta, för att de ville så gärna lyckas i med Årsta, säger Mazdak.
– Den stora skillnaden mellan laget idag och det laget som vi hade då är främst rutinen. Nu är de ett stabilt division ett lag medan vi på den tiden var ett division två lag som under vissa perioder spelade som om vi tillhörde en högre serie. Med det menar jag att vi kunde hålla hög kvalitet under vissa matcher och delar av säsongen men den kontinuitet och trygghet som finns i spelet idag var vi inte i närheten av, menar Niklas.Nu snart tre år senare spelar Årsta som ett topplag i ettan och visar prov på ett moget spel som inte funnits tidigare.- Jag är lite överraskad, givetvis på ett positivt sätt. Jag hade personligen tippat dem på övre halvan av tabellen, men säsongen är ju som sagt inte över än. Med denna inledning får jag däremot svälja stoltheten och erkänna att jag hade fel. En topp tre placering känns rimlig i nuläget.Om vi får se ett kval mellan Årsta och Mazdak´s Växjö i vår återstår att se och webredaktionen tackar Niklas och Mazdak för deras tid och önskar dem all lycka i framtiden.

Fem snabba med Mazdak..

Uppsala/Växjö – Växjö just nu..
Brattemo/Petter Nilsson – Storvreta cupen Niklas Brattemo, annars Petter Nilsson
Mål/Assist - Andra assist, jobbar bara i skuggan..
Årsta bloggen/Växjö IBK.nu – Årsta bloggen, det vet ni..
Långt/Kort hår – Gissa..

//Webredaktionen

Inga kommentarer: